анемия рискови фактори

Рискови фактори, водещи до развитие на анемия

Някои рискови фактори, значително повишават опасността от развитие на анемия. Това хематологично състояние се характеризира с недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. Ниските нива на тези основни компоненти на кръвта често е причина до клетките да не достига достатъчно количество кислород за нормалното им функциониране. В следващите редове вижте кои хора са в по-голям риск от развитие на анемия.

Генетична предразположеност

Наследственият фактор е от голямо значение за развитие на анемия. При хора с фамилна анамнеза се унаследяват заболявания на кръвта като сърповидно-клетъчна анемия и таласемия. Те са по-специфични и изискват определен подход за лечение. Фактори като високи нива на стрес и някои инфекции могат да влошат споменатите наследствени състояния.

Някои заболявания и оперативни намеси са рискови фактори за анемия

Хора страдащи от следните хронични заболявания са по-податливи към развитие на анемия:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Диабет
  • Заболявания на сърдечно-съдовата система
  • Възпалителни заболявания на червата
  • Бъбречни заболявания
  • Злокачествени заболявания

При кръвозагуба вследствие на травма или операция пациентите могат да развият желязодефицитна анемия. При тях допълнителният прием на желязо може да помогне за овладяване на състоянието.

Жените са засегнати в по-голяма степен от анемия

Статистиките сочат, че 30% от представителките на нежния пол страдат от анемия. При мъжете едва 2% са засегнати от хематологичното състояние. Основните причини, които поставят дамите в по-голям риск са две:

  • Менструация
  • Бременност

По време на месечния цикъл жените губят допълнително кръв. Обилната менструация е предпоставка за дефицити от желязо в организма и развитие на анемия.

По време на бременност натоварването върху женското тяло е двойно. Сърцето на бременната жена бие по-бързо, дишането се учестява, бъбреците функционират по-интензивно. За да е балансиран този по-бърз ритъм и органите да функционират правилно са нужни повишени количества кислород. А той достига до всички органи и тъкани благодарение на желязото. То е необходимо още за правилното функциониране на плацентата. Рискът от анемия става особено голям в началото на 16-тата гестационна седмица. Тогава започват да се проявяват понижени нива на еритроцити и хемоглобин в кръвта. Основните видове анемии по време на бременността са желязодефицитната, анемия с дефицит на фолиева киселина и витамин В12 дефицитна анемия.

Дефицити, породени от небалансирано хранене

Недостатъчният прием на хранителни вещества, необходими за пълноценно кръвообразуване е още една предпоставка за анемия. Особено внимателни трябва да бъдат веганите и вегетарианците, защото тези режими на хранене изключват голяма част от хранителните източници на желязо.

След като изяснихме някои рискови фактори, ви предлагаме природно решение за нормално кръвообразуване при анемия
Хората, в риск от анемия, е препоръчително да приемат достатъчно желязо, фолиева киселина и витамин B12. Във високи количества, лесно, бързо и пълно усвоима форма ще ги откриете във Фоливит Феро/Folivit® Fero. Продуктът е мощно натурално средство със съдържание на трите основни елемента за правилно кръвотворене:

  • 15 мг желязо (като 45.60 мг железен фумарат)
  • 400 мкг фолиева киселина (витамин B9)
  • 9 мкг витамин B12

Той подпомага на организма при анемия, като допринася за повишаване на хемоглобина и образуване на червени кръвни телца. Намира се под формата на течни капсули (Solucaps), осигуряващи по-бързо и пълно усвояване от организма. Може да се приема продължително време от възрастни и от деца. Напълно безопасен е и няма риск от странични ефекти при дълговременна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top