недостиг на витамин Д

Недостигът на витамин Д увеличава риска от развитие на анемия у децата!

Специалистите са категорични, че анемията в детска възраст оказва неблагоприятен ефект върху здравния статус на малчугана. Нелекуването й може да доведе до проблеми във физическото и психомоторното развитие на детето. Конкретно при кърмачетата анемията може да доведе до забавено прохождане и проговаряне, както и до по-често развитие на инфекции.

Според ново проучване на лекарите от Американската академия по педиатрия децата, които страдат от недостиг на витамин Д са два пъти по-застрашени от развитие на анемия в сравнение с тези, в чиито организъм нивата му са нормални. Под недостиг на витамин Д учените считат стойностите, които са под 30 нанограма на милилитър. За да стигнат до този извод те правят анализ на пробите, получени от 10 400 деца, като са изследвани нивата на витамин Д и хемоглобин в кръвта им.

Като водещи причини за недостиг на витамин Д при бебетата и подрастващите се посочва повишената употреба на слънцезащитни продукти и/или намален прием на витамина чрез храната.

Ето защо лекарите от Американската академия по педиатрия съветват родителите да осигуряват на децата по 400 IU витамин Д на ден.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Само приема на витамин Д не е достатъчен, за да предпазите детето си от анемия. За цялостна протекция на детския организъм от това заболяване е необходим и прием на желязо. Нуждите на детето от него могат да бъдат задоволени чрез ежедневен прием на храни като спанак, черен дроб, червено месо, сушени кайсии и др. Сами знаете обаче колко капризни могат да бъдат децата по отношение на яденето. В тези случаи ви препоръчваме употребата на комбинацията от желязо, фолиева киселина и витамин В12. Такава комбинация може да откриете във Фоливит Феро. Съставките на Фоливит Феро осигуряват ефективна протекция на детето от анемия. Фоливит Феро е произведен под формата на течни капсули, които се усвояват бързо и цялостно от организма.

borola

Сподели:
Scroll to Top