Кръвта

Кръвта – червена, плашеща и… жизненоважна

Всеобщата реакция на хората при вида на кръв е свързана с уплаха и притеснение. Общо взето никой не обича да вижда кръв, но и много рядко се замисляме за това колко важна е всъщност тя.
Кръвта е съставена от кръвна плазма (течната й част) и кръвни клетки, които плуват в плазмата. Освен клетки, кръвната плазма съдържа още редица компоненти, които транспортира в организма, изпълнявайки многото си функции, сред които:

– пренасяне на кислород до всяка клетка в организма

– доставяне на всички необходими хранителни продукти – аминокиселини, липиди и въглехидрати, хормони и др. до всяка телесна клетка

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– извеждане на отпадните продукти от клетъчната дейност – урея, млечна киселина, въглероден диоксид и др.

Освен изброените, кръвта изпълнява още много функции, всички важни за поддържането здравето на организма. Сред всички тях обаче като най-важна може да се открои ролята на кръвта в преноса на кислород в тялото. Това е жизненоважен процес, прекъсването на който, дори за минути, води до смърт за организма.

Основните кръвни компоненти, които участват в свързването и преноса на кислород в организма, са червените кръвни клетки (еритроцитите).

Не е случайно, че те са най-масово представените клетки в състава на кръвта. Основна структурна единица на еритроцитите е един особен белтък – хемоглобин – 97% от сухото вещество на еритроцитите се пада на него. В състава на хемоглобиновата молекула участват железни атоми, които допринасят за установяването на пространствена структура, оптимално удобна за свързването и пренасянето на кислорода и въглеродния диоксид.

Непрекъснатата заетост на еритроцитите предопределя сравнително краткия им живот – до 4 месеца, след който период те са нефункционални и се разграждат в далака. Това определя нуждата от непрекъснат процес на подмяна на остарелите еритроцити с нови, изградени в костния мозък.
Всяко компрометиране на този процес и възпрепятстването изграждането на нови зрели еритроцити или образуването на нефункционални такива, е предпоставка за поява на тежки последствия за организма и развитието на анемия.

Предотвратяването на това състояние и мерките за овладяването му изискват постоянното снабдяване на организма с компонентите, участващи в еритропоезата – изграждането на червените кръвни клетки. Това са желязо, фолиева киселина и витамин В12. Всички те са активни съставки на природния продукт Фоливит Феро, който успешно се прилага при и против анемия и осигурява нормално кръвообразуване.

borola

Сподели:
Scroll to Top