дефицитът на витамин В12

До какво води дефицитът на витамин В12? (част 1)

Защо ни е необходим витамин В12?

Витамин В12, познат още като цианкобаламин, е един от най-необходимите за организма ни витамини. Нужен е за формирането на кръвните клетки, за нормалната функция на нервната система, за поддържането на циркадния ритъм, пълноценният нощен сън и бодрост през деня, за формирането на ДНК и осъществяването на постоянните генетични корекции, протичащ във всеки здрав организъм.

При кого най-често се наблюдава дефицит на витамин В12?

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • При вегетарианци
  • При хора, с оплаквания от стомашно-чревен характер
  • При засегнатите от болест на Крон, хронични инфекции, преидизвикани от гъбичката Кандида, цьолакия (непоносимост към глутен)
  • При хора, които злоупотребяват с алкохола
  • При продължителен прием на лекарствени средства срещу автоимунни заболявания и стомашни киселини.

До какво води недостигът на витамин В12?

С течение на времето се налага и задължението всеки човек сам да отговаря за снабдяването си с витамин В12, тъй като на една по-късна възраст способността на организма да го усвоява от храната се понижава. Причината за това е, че с напредването на годините вътрешният фактор на Кесъл (гликопротеин, който се синтезира от клетките на жлезите на стомаха и който отговаря за усвояването на витамин В12 от организма) започва постепенно да намалява. Вследствие на това е възможно да се развие Анемия на Адисон – Бирмер или пернициозна анемия, която води до развитие на деменция. В началото се забелязват мудност, прояви на апатия, забавяне на мисълта, обърканост и раздразнително поведение.

Кои други симптоми са сигнал за недостиг на витамин В12?

Един от най-често срещаните симптоми за дефицит на витамин В12 е намаляването на защитните сили на организма или с други думи казано спадът на имунитета. Друг признак, сигнализиращ за недостиг на витамин В12 е затрудненото проследяване на логическите връзки между дадени събития и др.

borola

Сподели:
Scroll to Top