Дефицит на желязо и венозна тромбоза

Дефицит на желязо и венозна тромбоза – имат ли връзка?

Според британско изследване употребата на хранителни добавки може да предотврати развитието на дълбока венозна тромбоза (формиране на тромб в дълбоко разположена вена). Също така и други състояния, които реално застрашават човешкия живот. Увеличеното кръвосъсирване е възможно да причини инсулт или инфаркт.

Мнението на учените е, че опасността от формирането на кръвни съсиреци е по-висока при тези хора, при които се наблюдава дефицит на желязо.

Изследователите от Лондонския колеж “Импириъл” правят наблюдения върху 609 души, които са с повишена опасност от формиране на кръвни съсиреци.

Доброволците са засегнати от хеморагична телеангиектазия (разширяване на малките кръвоносни съдове). Според изследвания при голяма част от тях се наблюдават ниски нива на желязото в кръвта. Това се дължи на увеличеното кървене, което е един от признаците на хеморагичната телеангиектазия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Според екипа от изследователи, опасността от кръвосъсирване чувствително се понижава, вследствие на употребата на добавки, съдържащи желязо.
Според изследователите хората с ниво на желязото в кръвта 3 пъти по-ниско от нормалното, са с до 2,5 пъти по-застрашени от венозна тромбоза.

Пониженото ниво на желязо в кръвта води до по-високи нива на фактор VIII, който представлява кръвен протеин, насърчаващ нормалното кръвосъсирване. От своя страна, това представлява реален предразполагащ фактор за формирането на кръвни съсиреци. Това са изводите на ръководителя на изследването – д-р Клер Шовлин.
Резултатите от него са били оповестени в британското списание Thorax.

От какво се предизвиква железния дефицит, как можем да го предотвратим и избегнем развитието на венозна тромбоза?

Железен дефицит може да се развие вследствие на недостатъчен прием на желязо чрез храната, недостатъчно добро усвояване на минерала от организма, например при наличие на хроничен атрофичен гастрит и др.

Железния дефицит и развитието на дълбока венозна тромбоза, освен чрез подобряване на хранителния режим могат да бъдат избегнати и чрез продължителен прием (поне 3 месеца) на висококачествения природен продукт, съдържащ повишено количество желязо (15 мг), в съчетание с витамин В12 и фолиева киселина – Фоливит Феро.

borola

Сподели:
Scroll to Top