дефицит на желязо при деца

Дефицит на желязо при деца – как да го разпознаем и преборим?

Дефицит на желязо при деца – как да го разпознаем и какво да направим? Недостигът на желязо при децата е по-често срещан, отколкото мнозина предполагат. Той може да засегне както възрастни, така и деца, включително и бебета. Липсата на адекватно количество желязо в организма може да доведе до сериозни последици, особено за децата, тъй като желязото е жизненоважно за тяхното физическо и психическо развитие.

Признаци на дефицит на желязо при децата

Недостигът на желязо при децата може да се прояви чрез различни симптоми, включително:

  • Бледност – кожата на детето може да изглежда по-бледа от обикновено
  • Умора – детето може да изглежда постоянно изморено и да има по-малко енергия
  • Липса на мотивация – липсата на интерес и мотивация за ежедневните дейности е също знак за това
  • Ниска концентрация – децата могат да имат затруднения с концентрацията и вниманието
  • Висока чувствителност към инфекции – слабият имунитет прави децата по-податливи на различни инфекции
  • Чупливи нокти – ноктите могат да станат по-слаби и лесно да се чупят

Причини за недостиг на желязо при бебетата

Много от причините за недостиг на желязо при бебетата са свързани с нивото на желязо в организма на майката по време на бременността. Ако майката е имала достатъчно количество желязо, вероятността бебето да се роди с адекватни запаси е висока. Кърмата също съдържа желязо, което е от съществено значение за развитието на новороденото през първите 6 месеца.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Обаче, след този период, запасите от желязо в тялото на бебето започват да намаляват и нуждите му от желязо се увеличават заради растежа. Затова Световната здравна организация препоръчва въвеждането на допълнителни храни, богати на желязо, като зеленчукови и месни пюрета, от 6-месечна възраст.

Недостиг на желязо при деца, които са по-големи и юноши

По-големите деца и юноши също могат да развият желязодефицитна анемия. Това е особено често срещано между 11 и 14 години, когато организмът има повишена нужда от желязо заради интензивния растеж и хормоналните промени. Момчетата изграждат мускули, а при момичетата започва менструация, което допълнително увеличава нуждата от желязо.

Как да предотвратим и коригираме дефицита на желязо при деца?

Ето ги и отговорите, от които се нуждаете:

  • Здравословна и балансирана диета – най-добрият начин да се предотврати дефицитът на желязо е чрез ежедневен прием на храни, богати на желязо. Храни като овесени ядки, спанак, птиче и говеждо месо са отлични източници на желязо.
  • Допълнителни хранителни добавки – ако детето ви не получава достатъчно желязо чрез храната, може да се наложи прием на природни продукти.
  • Редовни медицински прегледи – ако забележите симптоми като умора или бледност при вашето дете, е важно да се консултирате с лекар. Единственият начин да се установи точно нивото на желязо в организма е чрез кръвен тест. Лекарят може да предложи подходяща терапия, ако е необходимо.

Дефицитът на желязо при деца е сериозен проблем. Ранното разпознаване на симптомите и адекватната намеса са ключови за предотвратяване на дългосрочни здравословни проблеми. Затова е от съществено значение да осигурите на детето си балансирана и богата на желязо диета и да се консултирате с лекар при съмнение за дефицит на желязо.

Дефицит на желязо при деца – ето я и първата помощ за това

В допълнение към горепосочените мерки, много специалисти препоръчват на родителите да се доверят на продукта Фоливит Феро / Folivit® Fero. Това е натурален препарат, който помага за преодоляване дефицитите на желязо и възстановяване нормалните нива на минерала в организма. Всяка капсула предоставя оптимални количества желязо, фолиева киселина и витамин B12, които стимулират производството на червени кръвни клетки и увеличават хемоглобина в кръвта. Продуктът е подходящ за деца и възрастни и се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и ефективно усвояване. За оптимални резултати се препоръчва да се приема по една капсула дневно след хранене и да се използва за продължителен период.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.folivit.com.

borola

Сподели:
Scroll to Top