ниски нива на хемоглобин

Ниски нива на хемоглобин – какво се случва с тялото ни?

Страдате от ниски нива на хемоглобин? Нивото на хемоглобина се счита за ниско, когато е под 12 g/dL при жените и под 13 g/dL при мъжете, макар че трябва да се вземат предвид и индивидуални фактори като възраст и пол. В много случаи, леко понижено ниво на хемоглобин остава незабелязано. Но значителното понижение на хемоглобина, което причинява симптоми, може да бъде признак на анемия.

Хемоглобинът – какво трябва да знаем за него?

Нормалните нива на хемоглобин варират в зависимост от възрастта, а по време на юношеството и в зависимост от пола. При жените, стойностите на хемоглобина под 12 g/dL се считат за твърде ниски, докато при мъжете, стойности под 13 g/dL се считат за не толкова добри.

Леко понижените стойности на хемоглобина не са непременно свързани с болест и могат да се считат за нормални при някои хора. Например, жените по време на менструация или бременност по-често имат по-ниски нива на хемоглобин. Също така, възрастните хора могат да имат стойности на хемоглобина под референтния диапазон, без това да се счита за патология.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Ниски нива на хемоглобин – какво трябва да знаем за тях?

При твърде ниски нива на хемоглобин може да се подозира анемия. За да се потвърди тази диагноза, освен хемоглобина трябва да се изследват и други параметри на червените кръвни клетки. Тези показатели могат да дадат по-пълна информация за наличието на заболяване.

Ниското ниво на хемоглобин може да е свързано с болест или състояние, което води до недостатъчно количество червени кръвни клетки в организма. Причините за това могат да включват:

  • Намалено производство на червени кръвни клетки
  • Повишено разграждане на червени кръвни клетки
  • Загуба на кръв

Симптоми на ниски нива на хемоглобин

Намаленият брой еритроцити, известен като анемия, води и до понижени нива на хемоглобин. Това състояние се характеризира и с намалени хематокритни стойности. Понижените нива на хемоглобин намаляват доставката на кислород до клетките в тялото.

Това може да причини следните симптоми:

  • Бледост
  • Главоболие
  • Замаяност
  • Намалена работоспособност
  • Трудност при концентрация
  • Липса на сила
  • Умора
  • Повишена нужда от сън
  • Задух при извършване на различни действия

Тъй като тези симптоми са неспецифични и общи, тяхното присъствие не винаги означава ниски нива на хемоглобин. Те могат да се свързват и с други заболявания. Затова са необходими допълнителни диагностични изследвания и уточнения.

Кога трябва да посетите лекарския кабинет?

Ако има предразположеност към анемия или наличие на някоя от причините за ниски нива на хемоглобин, е разумно да посещавате вашия семеен лекар поне два пъти годишно. Също така, трябва да се потърси медицински съвет при наличие на симптоми на анемия, като слабост, изтощение, умора, повишена нужда от сън за продължителен период и намалена работоспособност.

Как да се справите с ниските нива на хемоглобин?

При твърде ниски нива на хемоглобин, първо трябва да се установи причината. Това понякога изисква допълнителни изследвания. Важно е да се нормализират стойностите на хемоглобина. Редовният прием на желязо, фолиева киселина и витамин B12 може да помогне за повишаване на нивата на хемоглобина, а това става с избора на правилен продукт.

Изберете най-добрия продукт срещу ниските нива на хемоглобин

За ефективно овладяване на ниския хемоглобин и поддържането му в норма в дългосрочен план, специалистите в България препоръчват Фоливит Феро / Folivit® Fero. Този натурален продукт представлява балансирана комбинация от трите ключови елемента за правилно кръвотворене – желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Активните съставки са подбрани така, че да се допълват и да усилват взаимно действието си. При редовна употреба се наблюдава бързо и трайно повишаване на хемоглобина, както и облекчаване на свързаните с ниските му нива симптоми. Продуктът е подходящ както за лечение, така и за профилактика при анемия.

С високия си профил на безопасност, той може да бъде приеман спокойно от всички рискови групи – деца, възрастни хора, бременни и кърмещи жени.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top