храни, богати на желязо

Храни, богати на желязо – списъкът, който ви е нужен

В статията ще разкрием кои храни, богати на желязо е препоръчително да приемате, какво е необходимото количество и още интересни факти. Нека започваме!

Желязото е основен микроелемент, който е незаменим – той ни зарежда с добро настроение, а също ни прави силни и ефективни всеки ден. Той отговаря за имунната защита и свързването на кислорода в червените кръвни клетки. Затова е важно да покривате ежедневните си нужди чрез правилно хранене. А, храните, богати на желязо, често са от животински произход, което означава, че ако спазвате веган или вегетарианска диета, трябва да знаете повече за алтернативите на растителна основа. Не забравяйте, че с правилната диета – вие може лесно да дадете на тялото си желязото, от което се нуждае.

Храни, богати на желязо

Организмът не е в състояние сам да произвежда желязо, затова е важно да поддържате нивата му чрез подходяща диета. Знайте, също, че тялото може да използва само около 10% от приетото желязо. Ето защо е необходимо да консумирате повече от него, спрямо основните си нужди.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Както споделихме по-рано, месото е един от най-добрите източници на желязо, а храните от този тип с най-високо съдържание на микроелемента са:

  • Свински черен дроб
  • Телешки черен дроб
  • Свинско месо
  • Телешко месо

Нека продължим с плодовете, зеленчуците и ядките, съдържащи много желязо. Въпреки това, е важно да отбележим, че тялото не е толкова способно да абсорбира желязото от тази му форма (растителна). Следователно, дефицитът на желязо е особено често срещан сред вегани и вегетарианци.

  • Сусам
  • Шамфъстък
  • Кашу
  • Овесени ядки
  • Сушени кайсии
  • Спанак
  • Тиквени семки

Има ли разлика между желязото, което получаваме от растителните продукти и желязото, което получаваме от животинските продукти?

Има два вида желязо – хемово и нехемово. Хемовото желязо се нарича още и двувалентно желязо и се среща само в животинските храни. Нехемовото желязо се нарича тривалентно, като се намира както в животински, така и в растителни храни. По принцип човешкото тяло усвоява по-добре хемовото желязо. Червата абсорбират хемовото желязо директно, докато нехемовото – първо трябва да го преобразуват.

А, чудили ли сте се какво би станало, ако запасите от желязо в тялото ви вече са запълнени? Имаме отговор и на този въпрос – тогава тялото ви автоматично ще абсорбира по-малко желязо от храната, въпреки, че ядете храни, богати на желязо. А, когато запасите от желязо се изчерпват, количеството абсорбирано желязо се увеличава 2 до 3 пъти.

Освен храните, богати на желязо, нека разгледаме и от какво количество желязо се нуждае човешкото тяло дневно

Количеството желязо, от което се нуждаете дневно, за да сте във форма, зависи от различни фактори като пол, възраст и др. Вашето тяло се нуждае от повече желязо по време на менструация, бременност или кърмене. А, докато растат, децата също имат повишена нужда от желязо. Поради тази причина, необходимо е относно този въпрос, да се консултирате с вашия лекар, защото недостигът на желязо би могъл да причини анемия.

И така, вече научихме основни неща за това кои са храните, богати на желязо, а също и какви видове желязо има. А, за още интересна информация – следете нашия блог!

Освен храни, богати на желязо, опитайте и изцяло природен продукт

Според специалисти в България, при недостиг на желязо, вие може да се доверите изцяло на Фоливит Феро / Folivit® Fero, който е натурален продукт, спомагащ за компенсиране дефицитите и възвръщане на нормалните стойности на желязо. Всяка една капсула от него доставя на организма оптимални количества от минерала, витамин B12 и фолиева киселина. Действието му още стимулира образуването на червени кръвни клетки, което води, следователно до повишаване на хемоглобина. Без странични ефекти! Приемът му е удобен – 1 капсула дневно, след хранене.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top