храни, богати на фолиева киселина

Храни, богати на фолиева киселина – какво да хапвате с мисъл за вашето здраве?

Храни, богати на фолиева киселина – след богатите на желязо, ще ви представим и тези. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин, важен за многобройни метаболитни процеси, особено за деленето и растежа на клетките. Той е от изключително значение за жените – преди и по време на бременност. Препоръчителният дневен прием за възрастни е 300 мкг фолиеви еквивалентни на ден, за бременни – 550 мкг, а за кърмещи – 450 мкг. Добрият прием на фолиева киселина е важен и за хора, имащи определени заболявания или приемащи различни лекарства.

Храни, богати на фолиева киселина

Фолиевата киселина се намира в много плодове и зеленчуци. А, кои са те в детайли – ще разберете сега.

  • Грахът е популярен представител на бобовите растения. Зелените топчета са изключително свежи на вкус – подходящи за гарнитура, супа, пюре или гювеч. В зависимост от сорта, грахът съдържа до 340 мкг фолиева киселина на 100 гр. Пресният грах има нужда от най-малко обработка и съответно, има най-малка загуба на витамини.
  • Нахутът е отново представител на бобовите растения. Той е една от храните, богати на фолиева киселина, която е отличен източник на растителни протеини с ниско съдържание на мазнини и калории. Познат е в ориенталската и средиземноморската кухня. Около 100 гр от него съдържа 340 мкг фолиева киселина. При приготвяне, най-добре е да го оставите да се накисне от 8 до 12 часа преди готвене. Изхвърлете водата, а след това пригответе в тенджера под налягане, за да не изгубите ценните му съставки.
  • Празът е кореноплоден зеленчук с подобен вкус на лук. Смята се, че той е една от храните, богати на фолиева киселина – 24 мкг на 100 гр. Също така, подходящ е като добавка за супа или гювеч. Предварителната му обработка се състои в това да отстраните коренчето, а след това най-външния му слой, и увехналите листа. Нарежете и гарнирайте.
  • Ядките от макадамия са малки енергийни бомби, съдържащи ценни минерали и витамини, както и здравословни мазнини. 100 гр от нея съдържа цели 437 мкг. Между другото, заради високото съдържание на фибри, ядките ви държат сити за дълго време и са една от идеалните храни, богати на фолиева киселина, за мозъка, когато трябва да се концентрирате или сте нервни.
  • Кейл – модерният зеленчук, който се използва за салати и смутита. Кейлът има високо съдържание на фолиева киселина – цели 187 мкг на 100 г, но и такова на провитамин A, витамини E, K, B2, калций, фосфор и желязо.
  • Соевите кълнове са неразделна част от азиатската кухня, а защо не и от българската, щом са толкова полезни?
    Кълновете не съдържат почти никакви мазнини и имат малко калории, но пък имат ценни минерали като витамин C и няколко витамина от група B. Те подпомагат храносмилането и са лесни за консумиране. Въпреки това, през лятото бъдете внимателни с консумацията им, защото при дълго съхранение, микробите могат лесно да се размножат върху тях, което увеличава риска от инфекция със салмонела. Заради това – дръжте ги на хладко и ги консумирайте бързо.

Това бяха нашите предложения за храни, богати на фолиева киселина, които може да добавите към менюто си!

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Богатство от витамини и минерали в един продукт

Фоливит Феро / Folivit® Fero е продукт, който съдържа в себе си желязо, фолиева киселина и витамин B12. Това са трите най-важни вещества за доброто кръвообразуване. Приемът му е особено препоръчителен при хора с дефицит на фолиева киселина, желязо или витамин B12, както и при такива, страдащи от липса на вещества следствие на кръвозагуба, анемия, злоупотреба с алкохол, инфекции или хемодиализа.

Продуктът е напълно безопасен и с отлична поносимост. Подходящ е също така за бременни и кърмачки.
Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top