хранене при анемия

Хранене при анемия – защо е толкова важно?

Изберете правилното хранене при анемия. Желязото, чиято липса е отговорна за анемията, е важен микроелемент, който трябва редовно да се набавя чрез храната. Този минерал е основен компонент на хемоглобина – протеин в червените кръвни клетки, необходим за снабдяването на клетките с кислород. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, известна като желязодефицитна анемия. А, нека сега разберем повече за него и храненето при анемия.

Какво представлява желязото, как се усвоява и какво количество е необходимо от него на тялото?

Желязото играе централна роля в структурата на хемоглобина. Хемоглобинът свързва кислорода в кръвта и го транспортира до всички клетки на тялото. За да се произведе достатъчно количество хемоглобин и червени кръвни клетки, тялото се нуждае от адекватни нива на желязо.

Желязото се абсорбира през червата и може да се съхранява в тялото. Въпреки че тялото не отделя желязото по контролиран начин, приблизително 1 мг желязо се губи ежедневно. Тези загуби трябва да се компенсират редовно чрез хранене. Ако запасите от желязо са изчерпани, производството на червени кръвни клетки намалява, което води до анемия. Заради това и храненето при анемия е много важно!

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

На възрастните се препоръчва дневен прием от 10-15 мг желязо. Мъжете се нуждаят от около 10 мг, докато жените в менструален цикъл – около 15 мг. От тези стойности, около 1 мг се усвоява от червата, което съответства на ежедневните загуби на желязо. При здрави хора с балансирана диета, приемът и загубата на желязо са приблизително равни.

Кой има повишена нужда от желязо?

Бременните жени се нуждаят от около 30 мг желязо дневно, за да задоволят своите нужди и тези на плода. Други групи хора с повишени нужди включват:

  • Кърмени бебета (ако майката не консумира достатъчно желязо)
  • Малки деца
  • Момичета в пубертета
  • Жени с обилен менструален цикъл

Хранене при анемия – какво е добре да знаем?

Желязото в храната се намира в две форми: хем-желязо (лесно смилаемо) и нехем-желязо (трудно смилаемо). Хем-желязото се абсорбира лесно в тънките черва, докато нехем-желязото трябва да се преобразува в хем-желязо, процес който изисква стомашна киселина. Поради това, хора с хронични стомашни възпаления имат затруднено усвояване на желязото.

Вегетарианците и веганите също често срещат трудности при набавянето на достатъчно желязо, тъй като растителните източници съдържат нехем-желязо, което се усвоява по-трудно.

Храни, богати на желязо, включват месо, зелени листни зеленчуци, картофи, пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти. Месото и рибата съдържат лесно усвояемото хем-желязо. Растителни храни като пълнозърнести продукти, соя, шамфъстък и сусам също съдържат желязо, макар и в по-трудно усвоима форма. Някои растителни вещества като танини, оксалова киселина и фосфати могат да влошат усвояването на желязото. Витамин С обаче може да подпомогне усвояването на нехем-желязото, така че чаша портокалов сок по време на хранене може да бъде полезна.

Балансираната диета, която включва разнообразие от храни, може да задоволи нуждите от желязо. В случай на доказан дефицит, често е необходимо допълнително приемане на желязо, за да се възстановят нормалните нива. Това може да отнеме няколко месеца, но след нормализиране на нивата, хранителният прием може да поддържа запасите от желязо в организма. Съветваме ви храненето при анемия да е съобразено с всички съвети по-горе.

Освен пълноценно хранене при анемия, заложете и на добър продукт

За справяне с анемията, специалистите препоръчват използването на Фоливит Феро / Folivit® Fero – тройна комбинация, която подпомага нормалното кръвотворене. Всяка капсула съдържа три ключови съставки, важни за здравословното кръвообразуване:

  • Желязо (като железен фумарат)
  • Фолиева киселина
  • Витамин В12

Този продукт се използва успешно за предотвратяване и лечение на анемия. При редовен прием се възстановява нормалното кръвообразуване и неприятните симптоми на анемията изчезват. Високата ефективност и бързото му усвояване се дължат на иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Това натурално средство е напълно безопасно и подходящо за продължителна употреба, включително за бременни и кърмещи жени.

Може да се намери в аптеките в страната или да се поръча онлайн от електронния магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top