Спортна анемия

Спортна анемия – как да се предпазим от нея?

Спортна анемия – много спортисти се оплакват от нейните симптоми. В следващите редове ще научите повече за този вид анемия, каква е връзката между спорта и анемията, и още много.

Какво е спортна анемия?

За да разберете повече за спортната анемия, то вие първо трябва да знаете какво представлява анемията. При хората с анемия, тялото няма достатъчно червени кръвни клетки (еритроцити), а какво знаем – те транспортират кислорода в тялото.

Всъщност, има много различни причини за анемия. Проучвания сочат, обаче, че над половината от всички случаи се дължат на ниски нива на желязо в организма. Желязото е от съществено значение за производството на хемоглобин, защото ниските нива на желязо намаляват еритроцитите, както и производството на хемоглобин.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

В някои случаи, спортистите могат да имат псевдоанемия. А, това се случва, когато броят на червените кръвни клетки е в норма или дори леко извън нея, но пък количеството течност в кръвния поток е значително увеличено поради промените, предизвикани от тренировката. Тази допълнителна течност разрежда кръвта, което прави хематокрита (дела/обема червени кръвни клетки в кръвта) да изглежда по-нисък от нормално. Въпреки че това състояние се нарича “спортна анемия”, то това не е истинска анемия, защото спортуващият има достатъчно кръвни клетки, които да транспортират нормални количества кислород в тялото.

Причини за поява на спортна анемия

Спортистите могат да получат и истинска анемия, която да бъде причинена или изострена от интензивни физически тренировки, а причините за това са:

  • Хемолиза

Хемолизата представлява разграждането на червените кръвни телца, а когато те се разграждат по-бързо, отколкото се възстановяват – се получава анемия. В спорта, хемолизата може да възникне поради повтаряща се травма (напр., при бягане или друг тип спортни дейности, при които стъпалата се удрят в земята многократно, капилярите на стъпалата се пукат, причинявайки разпадане на червените кръвни клетки. Също така, може да възникне вазоконстрикция, което представлява това, че по време на интензивна тренировка, кръвоносните съдове към мускулите се отварят широко, за да позволят интензивна активност.

Притокът на кръв към някои области – като бъбреци се намалява, за да се даде приоритет на този към мускулите. А, в области, където кръвоносните съдове са изключително стеснени, между червените кръвни телца може да има повече триене, което да доведе и до тяхното разпадане. Нека не забравяме и метаболитните проблеми, дължащи се на интензивните упражнения, които причиняват различни промени в химията на кръвта. Киселинното ниво на кръвта се повишава, както и нивата на адреналин. Телесната температура – също се покачва, а нивата на холестерол – намаляват. И всички тези промени правят червените кръвни клетки по-крехки, следователно и по-податливи към увреждания.

  • Хематурия

Това състояние възниква, когато здрави червени кръвни клетки се отделят в урината, а основно това се причинява при пряко бъбречно въздействие или травма – при футбол, борба и други спортове, при които могат да възникнат директни удари в областта на бъбреците. Това може да ги увреди и да доведе до кървене. Също така, продължителното въздействие върху стената на пикочния мехур и основата му по време на бягане, плуване и други подобни спортове, причинява разкъсвания, водещи до вътрешно кървене.

  • Възпаление

Интензивните упражнения могат да причинят възпаления в цялото тяло, което пречи на способността му да използва желязото, за да произвежда червени кръвни клетки, водейки до анемия. Освен това, възпалението може да намали способността на тялото да абсорбира желязо в храносмилателния тракт, което да изчерпи запасите от желязо и да доведе до желязодефицитна анемия.

  • Кървене в стомашно-чревния тракт

Установено е, че натоварващите упражнения могат да доведат до увреждане на храносмилателния тракт. Това се случва поради силното намаляване притока на кръв към него при тренировка, заедно с биохимични промени. С течение на времето, лигавицата на храносмилателния тракт може да се повреди, което да доведе до вътрешно кървене, а дори ако то е много малко, загубата на кръв може да доведе до анемия.

Симптоми на спортна анемия

Симптомите при анемия и спортна анемия са сходни и могат да бъдат:

  • Хронична умора
  • Липса на издръжливост
  • Раздразнителност
  • Проблеми с концентрацията
  • Неправилен сърдечен ритъм

Природата срещу спортната анемия – с грижа за вас

Фоливит Феро / Folivit® Fero е хематологичен продукт, който благоприятства кръвообразуването, а благотворния си ефект дължи на своята уникална формула. Всяка капсула съдържа трите най-важни съставки за образуване на еритроцитите и хемоглобина, а те са – желязо, фолиева киселина и витамин B12. В по-тежки случаи – продуктът се употребява като допълващо средство към назначената терапия. Дайте на тялото си всичко, от което се нуждае и то още сега!

Продуктът е с отлична поносимост и дозировката му е лесна, по 1 капсула дневно, след хранене. Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top