кръвта в тялото

Как функционира кръвта в тялото?

Кръвта в тялото – жизненоважна за нашето съществуване. Тя се състои от кръвни клетки, червени и бели кръвни клетки, както и тромбоцити. Освен всичко това, тя има течен компонент, наречен плазма. В него се разтварят важни за организма вещества, а кръвните клетки също “плуват” в кръвната плазма.

Част от задачите на кръвта в тялото включват транспортиране на кислород, хормони, хранителни вещества, както и отстраняване на въглероден диоксид, и метаболитни продукти. Кръвта е важна също за терморегулацията на тялото, кръвосъсирването и имунната система на организма. Нормалното количество кръв в тялото варира при всеки човек и представлява около 6-7% от телесното му тегло.

Кои са функциите на кръвта в тялото, за които е важно да знаете

Нейните задачи са освен важни, но и разнообразни, и включват:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Транспорт на вещества. Кислородът се транспортира от белите дробове до всички клетки на тялото, а премахването на въглеродния диоксид също е една от задачите на кръвта. Освен това, тя доставя хранителни вещества и транспортира хормони. Отпадъчните продукти се отделят, например, чрез бъбреците, черния дроб и кръвта.
  • Защита на кръвоносните съдове, както и съсирване на кръвта. Тромбоцитите и други вещества, разтворени в кръвната плазма, защитават кръвоносните съдове. При нараняване, те се слепват и спират кървенето.
  • Имунна защита. Кръвта брани тялото чрез белите си кръвни клетки и други вещества, отговорни за имунния отговор.
  • Регулиране на телесните стойности, както и киселинно-алкалния баланс в кръвта. Кръвта играе роля в регулиране на телесната температура – отдава и приема топлина.

От какво се състои кръвта в тялото?

Кръвта в тялото се състои от твърди компоненти, различни кръвни клетки и течни вещества, също и плазма. А, всички те – изпълняват различни задачи в тялото.

  • Червени кръвни клетки – транспортират кислород и въглероден диоксид.
  • Бели кръвни клетки – защитават тялото от бактерии, гъбички, вируси и паразити.
  • Тромбоцити – спират кървенето и съсирват кръвта в случай на нараняване.
  • Кръвна плазма – състои се от вода, протеини и други вещества. Транспортира хранителни вещества и метаболитни продукти, и също играе важна роля в съсирването на кръвта в тялото.

Къде се произвежда кръвта в тялото?

При здрави възрастни, кръвните клетки и тромбоцитите се произвеждат главно в костния мозък. Лимфоцитите са изключение на това правило – те са бели кръвни клетки. При възрастните те се произвеждат в костния мозък като B-лимфоцити и в тимуса – като T-лимфоцити. След това те се транспортират до вторичните лимфни органи – далак, лимфни възли, сливици и др.

Какво представлява кръвосъсирването?

Съсирването на кръвта е необходимо, за да може кървенето да бъде спряно в случай на нараняване. Полученият кръвен съсирек също помага за предотвратяване заразяване на раната с микроби.

Когато един съд е наранен, кръвоносните съдове се стесняват и тромбоцитите се прикрепят към мястото на наранения съд. След това, тялото активира т.нар. фактори на кръвосъсирването, намиращи се в кръвта и тъканите, образуващи определен протеин, фибрин, който фиксира мястото още по-добре.

В човешкото тяло са известни 13 различни коагулационни фактора, както и други вещества, които работят заедно при съсирване на кръвта – кофактори и инхибитори.

Важно е кръвта да може да тече безпрепятствено, от една страна, но от друга тя трябва да може да реагира на промени в състава и наранявания на съдови стени. Това изисква баланс между фибринолизата, която прави кръвта по-течна, и коагулацията, която прави кръвта по-гъста.

Нека не забравяме, че кръвните съсиреци могат да се образуват без нараняване, абсолютно спонтанно – в случай на тромбоза или инсулт.

Осигурете всичко, от което кръвта в тялото ви се нуждае

Всеки иска да е в отлично здраве, както и да има необходимата енергия, за да изпълнява ежедневните си задачи. Продуктът, с който ще осигурите всичко нужно на кръвта си е Фоливит Феро / Folivit® Fero – с него ще си доставите необходимите желязо, фолиева киселина и витамин B12. Също така, това природно средство се прилага успешно като допълнение към лечение на хора, страдащи от анемия. А, високият му профил на безопасност го прави изключително предпочитан от хора на всякаква възраст. Дозировката е лесна и удобно, само по 1 капсула дневно.

Може да го откриете в аптечната мрежа или да поръчате още сега онлайн от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top