кръвна група

Кръвна група – основна информация, с която е добре да се запознаете

Коя кръвна група сте? Какво представлява тя и какви свойства притежава всяка от тях – тук ще намерите необходимата, основна информация, която е препоръчително да знаете.

Колко на брой са кръвните групи?

Основната класификация разделя групите на 4 основни – A, B, AB и O, и се свързва с антигенните свойства на човешката кръв. Кръвна група A съдържа антиген A на повърхността на червените кръвни клетки, докато кръвна група B съдържа антиген B. Всеки, който има група AB има съответно и двата антигена. А, тези, които са група 0 – означава, че в кръвта им не присъства нито антиген A, нито антиген B.

Резус факторът представлява вид белтъчна молекула, която се намира по външната повърхност на червените кръвни клетки. Ако тя не съществува при вас – вие сте резус отрицателна (Rh-) кръвна група, а ако съществува – то вие сте резус положителна (Rh+). По-голямата част от населението са резус положителна. Интересен факт за резус фактора е, че той се унаследява генетично от родителите.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Кръвна група – коя е най-често, следователно и най-рядко срещаната?

Най-често срещаните кръвни групи са A и 0, съответно – B и AB са най-редки. Както споменахме по-рано, по-голяма част от населението е с фактор резус положителен, което прави AB групата с отрицателен фактор една от най-рядко срещаните.

Защо не всяка кръвна група е подходяща при кръвопреливане?

Ако някой има кръвна група A, неговите антигени също са А, което означава, че произвежда антитела срещу антигени B. При подобно кръвопреливане, летален край е възможен поради реакцията антиген-антитяло – заради това преди кръвопреливане са необходими тестове.

Коя кръвна група се смята за универсална?

Вече се запознахме с кръвна група AB, която е универсален реципиент, т.е. може да приема от останалите кръвни групи, но щом става въпрос за “универсална група”, то имаме предвид тази, която може да бъде универсален донор и това е 0 с отрицателен резус фактор.

Как се унаследява кръвна група?

Унаследяването на кръвната група става чрез родителите, които предават на детето си характеристиките относно антигените на кръвната си група. А, ако се чудите каква кръвна група е възможно да унаследи вашето дете, погледнете системата ABO:

  • Родители 0 и 0 = Дете 0
  • Родители 0 и A = Дете 0 или A
  • Родители 0 и B = Дете 0 или B
  • Родители 0 и AB = Дете A или B
  • Родители A и A = Дете A или 0
  • Родители A и B = Дете A, B, 0 или AB
  • Родители A и AB = Дете A, B или AB
  • Родители B и B = Дете B или 0
  • Родители B и AB = Дете A, B или AB
  • Родители AB или AB = Дете A, B или AB

Много хора се чудят дали братята и сестрите притежават една и съща кръвна група. Сега ще отговорим и на този въпрос! Твърди се, че ако и двамата родители са кръвна група 0, то само и единствено тогава братята и сестрите имат една и съща кръвна група. При всички други комбинации, при унаследяване, братята и сестрите могат да имат една и съща група, но това не е гарантирано.

Кръводаряване и намаляване на рисковете след него

Никога не знаете кога ще се наложи да дарите кръв, а възстановяването на тялото след това отнема време и енергия. С Фоливит Феро / Folivit® Fero вие може да си осигурите необходимата грижа, защото продуктът доставя оптимални количества витамин B12, желязо и фолиева киселина. Също, това природно средство се прилага успешно като допълнение при анемия. Високият профил на безопасност на продукта го прави изключително предпочитан от хора на всякаква възраст. А, дозировката е лесна и удобна – по 1 капсула дневно след хранене.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top