анемия при деца

Анемия при деца и подрастващи – как да я разпознаете?

Анемията при деца и подрастващи е термин, който се отнася до ниското ниво на хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът е пигментът в червените кръвни клетки, който свързва или освобождава кислорода, и следователно е от решаващо значение за доставката на кислород в клетките на тялото. Това, също така, означава, че жизненоважната функция за транспортиране на кислород от белите дробове до клетките на тялото зависи от хемоглобина. И, тъй като количеството на хемоглобина е намалено при анемия, снабдяването на тялото с кислород също е нарушено. Желязото е централна градивна единица на хемоглобина, а ако тялото не разполага с много желязо, резултатът е нисък хемоглобин или т.нар. желязодефицитна анемия.

Причини за поява на анемия при деца

Причините за нисък хемоглобин или недостатъчен брой червени кръвни клетки са основно три. А, това са – намалено производство на червени кръвни клетки в костния мозък, загуба на кръв или червени кръвни клетки и повишен разпад на червените кръвни клетки. Анемията при деца се характеризира с това, че червените кръвни клетки не могат да се образуват достатъчно, ако необходимите вещества, напр. желязо, не са налични в достатъчни количества или костният мозък не функционира добре. Дори, еднократно тежко кървене, причинено, напр. от нараняване или често, но слабо кървене (менструално) водят до загуба на кръв.

Симптоми на анемия при деца и тийнейджъри

Бавноразвиващата се анемия може да има не толкова изразени симптоми. Анемията при деца се изразява в това, че малчуганите стават все по-малко издръжливи и изтощението при тях идва по-бързо, също така, могат да възникнат проблеми с концентрацията. Типичните симптоми при ниски нива на хемоглобин в кръвта, следователно и намаленото снабдяване с кислород към клетките, са бледа кожа, напукани ъгълчета на устата, ниска издръжливост и не особено добра концентрация, също – задух по време на натоварване, изтощение и повишена нужда от сън. Въпреки това, тези симптоми могат да са индикация и за други проблеми.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Честота на анемията при деца

Анемията при най-малките, най-често е желязодефицитна или инфекциозна. Трудно е да се даде точна информация за честотата на заболеваемост, тъй като по-леките форми на анемия при децата често протичат безсимптомно и следователно, разпознават се късно или изобщо не се.

Прегледът, който е необходим

Съветваме ви при съмнения за анемия, да посетите заедно вашия лекуващ лекар. Той ще разпознае симптомите, проследявайки растежът и общото физическо, както и психическо развитие на детето. При щателния медицински преглед ще се прослуша сърцето и белите дробове, а коремът ще бъде опипан. Освен това, лекарят следва да обърне внимание на типичните признаци на анемия по кожата, очите, устните и ноктите. Знайте, че в допълнение към кръвните изследвания, може да се необходими и други изследвания.

Лечение на анемия при деца

На първо място, трябва внимателно да се изясни причината за анемията. Ако причината за анемията при малчуганите е недостигът на желязо, тя обикновено се лекува с природни продукти. Важно е също така да адаптирате диетата на детето, за да предотвратите недостиг на желязо в бъдеще. А, ако недостигът на желязо е тежък, дори и добра диета не може да го компенсира достатъчно бързо.

Ако е налице желязодефицитна анемия, костният мозък ще реагира много бързо при производството на нови червени кръвни клетки, при съответен прием на желязо. Дали е налице желязодефицитна анемия при деца, лесно може да се установи с кръвна проба. Увеличаване на ретикулоцитите се счита за потвърждение на диагнозата. Ако, обаче – те не са завишени, трябва да се изследват допълнителните причини за появата на анемия при деца.

Също така, често се среща и анемия, причинена от инфекции. В повечето случаи, нивото на хемоглобина в кръвта се връща към нормалното, след като имунната система се пребори с инфекцията.

Предотвратете появата на анемия при децата

За да намалите максимално рискът от развитие на анемия при подрастващите е необходимо те да приемат достатъчно витамини и минерали, които да съдействат за правилното кръвообразуване. Подходящо хематологично средство с изцяло натурален състав е Фоливит Феро/Folivit® Fero, което може да се приема, както от деца, така и от бременни, които имат нуждата да си набавят необходимото количество от важните съставки за своето здраве.

Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top