анемия и цикъл

Анемия и цикъл – какво трябва да знаете за тях?

Анемия и цикъл – да, между тях съществува връзка. По време на цикъл, жените губят кръв, а с това и желязо. Ако менструалното кървене е много обилно или продължително, количеството загуба се увеличава. Менструацията може да доведе до недостиг на желязо. А, в тази статия ще разберете как да разпознаете дефицита на желязо и какво може да направите срещу него.

Дефицит на желязо – какво всъщност представлява?

Желязото е жизненоважен минерал, който тялото ни не може да произвежда само, което означава, че ние трябва да си го набавим отнякъде – храната. Ако тялото не се снабдява с достатъчно желязо с течение на времето, може да възникне недостиг на желязо.

Желязото участва в много жизненоважни метаболитни процеси в организма, а най-важните му задачи включват, например: пренос на кислород, укрепване на имунната система, поддръжка на когнитивните функции и снабдяване на клетките с енергия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Причините за недостиг на желязо при жените са много и различни. Желязодефицитна анемия може да крие причини като – обилно менструално кървене, диета с недостиг на желязо, бременност, кърмене, вроден дефицит или прием на определени лекарства.

Обилната менструация е най-честата причина за недостиг на желязо при жените. Допълнителни рискови фактори включват дълъг цикъл, продължаващ повече от 7 дни или кратък, при който интервалът между менструалните периоди е по-къс.

Ако тялото ви има недостиг на желязо, то се обръща към своите резерви. Ако те не се изразходват, важни метаболитни процеси в тялото може да не функционират правилно. А, това може да доведе до анемия и недостатъчно снабдяване с кислород на отделни органи.

Анемия и цикъл – какво се случва с тялото ни?

Най-честите признаци на желязодефицитна анемия могат да бъдат умора, слабост, световъртеж, бледа кожа, затруднена концентрация, недостиг на въздух и сърцебиене. Загуба на коса, чупливи нокти, суха и напукана кожа – това са само част от последиците, които може да има анемията върху нас.

Ако страдате от един или повече от тези симптоми, трябва да посетите лекар, който вероятно ще назначи кръвен тест. При наличие на желязодефицитна анемия се правят допълнителни изследвания, за да се установи причината за нея.

Всъщност, тежкият дефицит на желязо също може да доведе до леко кървене или напълно отсъстващо такова. В този случай – също е необходима консултация със специалист, за да обсъдите как да възстановите баланса на желязо в тялото си.

Анемия и цикъл – трикове, които могат да помогнат

Приемът на желязо по време на цикъл е един от начините, по които да компенсирате загубата. В същото време, трябва да се стремите да го увеличите.

Дефицитът на желязо, причинен от менструацията, обикновено не може да се компенсира само чрез диета. Въпреки това, можете да го насърчите с прием на риба, ядки, варива, боровинки и сушени кайсии. Храните, които съдържат витамин С, могат да улеснят усвояването на желязото от тялото.

Въпреки това, някои храни и напитки могат да попречат на усвояването на желязото, ако се консумират по същото време или малко след това. Това са например чай, кафе, червено вино, ориз или пък мляко.

Освен с добра храна, вие може да подкрепите тялото си и с правилен продукт, а кой е той – ще разберете в следващите редове.

Доказаният продукт при анемия и цикъл

При анемия и цикъл, може да се доверите на Фоливит Феро / Folivit® Fero. Той е мощно, природно хематологично средство с невероятен състав от оптимално количество витамин B12, фолиева киселина и желязо. Всички тези негови съставки успяват да запълнят дефицитите в организма, участвайки пряко в кръвообразуването и подпомагайки лечението на анемии. Продуктът има иновативна форма на капсулите – Solucaps, гарантиращи по-бързо и лесно усвояване от организма. Всяка капсула от него съдържа цели 15 mg желязо, а освен всичко, е подходящ за бременни. Изберете правилния продукт при анемия и цикъл!

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola

Сподели:
Scroll to Top